A les dependències de l’Ajuntament de Muro, el passat dissabte 1 de desembre de 2012, es va lliurar el IV PREMI INTERNACIONAL DE COMPOSCIÓ DE MÚSICA PER A BANDA VILA DE MURO 2013.
Aquest any els premis han contat amb un jurat de luxe, amb tres compositors renombrats de talla internacional. Franco Cesarini (compositor Suïs y professor de composició a Zurich i Lugano), Luis Serrano Alarcon (Compositor, director i Professor de Música y Artes Escénicas) i Andrés Valero Castells (Compositor, director i catedràtic de composició al Conservatori Superior “J. Rodrigo” de Valencia) que ha estat el compositor que va escollir la Unió Musical de Muro com a representant al jurat. També assistiren a l’acte com a oients el director de la Unió Musical de Muro Rafa Garcia Vidal, l’alcalde de Muro Rafa Climent, el regidor de Cultura Alex Llopis i l’assessor dels premis José Rafael Pascual-Vilaplana.
El termini de presentació d’obres va exhaurir el passat 2 novembre de 2012 i en aquest any la participació ha estat al nivell de la passada edició, ja que s’han presentat al concurs 17 obres, corresponent a 8 països diferents com ara Bèlgica, Cuba, Itàlia, França, Holanda, Finlàndia, Estats Units i Espanya.
Després de la deliberació el jurat acordà per unanimitat donar com a guanyadora del IV PREMI INTERNACIONAL DE COMPOSCIÓ DE MÚSICA PER A BANDA VILA DE MURO 2013 sota el lema de En el Mar a l’obra MUTACIONS del compositor d’Ondara VÍCTOR VALLÉS FORNET.
El jurat, a banda la gran quantitat d’obres presentades als premis, va voler destacar la  de les mateixes, ja que contaven amb una varietat d’estils diferents, que han fet que atorgar l’únic premi existent a les bases de 4.000€ per a l’obra guanyadora, no fou gens senzill. De fet en aquesta edició, el mateix jurat donà 3 mencions especials degut a la gran qualitat en les obres que es presentaren al premi tant en aspectes tècnics com artístics. Les mencions foren les següents:
– “Symphony nº 3” del compositor Pertti Juho Jalava (Turku – Finlandia)
– “Libercanto del compositor Víctor Eguidanos Royo (Lliria)
– “Phantom” del compositor José Vicente Fuentes Castilla (Manises)
Els premis organitzats per l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Muro, conten amb l’assessorament del director i compositor murer José Rafael Pascual-Vilaplana del que ressaltava l’alcalde Rafa Climent que “es un luxe poder contar amb la persona de José Rafael en aquestos premis. Ell sempre està per ajudar al seu poble en allò que li demanem i a potenciar la música de Banda i mai agrairem prou la seua col·laboració”. També la participació de la Unió Musical de Muro, es important i imprescindible comentava el regidor de Cultura Alex Llopis “ja que ells escullen un membre del jurat i es la Banda que interpretarà l’obra guanyadora”. Amb aquesta IV convocatòria Alex ressaltava que “son uns premis més que consolidats. Es la IV convocatòria i es un luxe poder contar amb aquest jurat de compositor de renom internacional. I coincidim amb ells en ressaltar la participació de moltes obres als premis i la qualitat de les mateixes”.

A més els premis continuen amb la mateixa pretensió i objectiu que a la primera edició, que no son altres que potenciar la música de banda i incentivar als compositors a la realitzar obres per a formacions bandístiques com les que tenim a les nostres comarques”.
Com ja es habitual als Premis de Composició, el guardó al guanyador s’entregarà el dissabte 19 de gener de 2013, als actes d’inauguració de la propera Fireta de Sant Antoni de Muro 2013.