1. Àrea d’Indústria, Comerç i Mercat, Serveis Municipals, Hisenda i Personal

INDÚSTRIA

Fomentarem la creació d’ocupació, amb tres línies fonamentals:

  1. Col·laboració amb les empreses per a la gestió de la generació d’ocupació.
  2. Recuperació dels tallers d’ocupació per a la reinserció laboral.
  3. Gestió dels programes d’ocupació de Labora per a la contractació de personal per a millorar els serveis de l’Ajuntament.

Reimpulsarem la creació de sòl industrial de qualitat per crear espais de treball moderns, accessibles i respectuosos amb el medi ambient fomentant unes àrees empresarials modernes amb bones instal·lacions perquè les indústries vegen en Muro una oportunitat per instal·lar la seua empresa.

Recolzarem la industrialització de l’economia, amb una indústria neta i digitalitzada, amb el suport a la innovació i la internacionalització de les empreses. Les administracions provincial i autonòmica generen un flux d’ajudes i inversions que les entitats locals hem d’aprofitar.

Crearem el programa “Emprenem amb tu”, per a les persones autònomes, emprenedores, pimes i cooperatives, des de l’ADL, tot i assessorant per a que els projectes emprenedors puguen ser realitat, mitjançant una línia d’ajudes per a treballar el Pla d’empresa, les jornades IMPULSA, i els convenis de col·laboració amb el CEEI i associacions empresarials.

Impulsarem l’economia verda, fomentarem l’autoproducció fotovoltaica, i la introducció de la producció de biogàs i/o biomassa.

Fomentarem el sector agroalimentari i incentivarem la producció local per a la creació d’ocupació.

Generarem sinergies i millorarem la cooperació entre agents socials i econòmics, institucions, associacions i administracions públiques.

MERCAT I COMERÇ

Ampliarem l’atenció a l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) per poder seguir exercint els drets de les persones consumidores.

Reactivarem el mercat municipal mitjançant la col·laboració amb l’associació del Mercat LA MISTERA:

  1. Reomplirem les parades dels millors productes.
  2. Realitzarem inversions per a la millora i modernització de les instal·lacions del mercat.

 Reactivarem el comerç local col·laborant colze a colze amb l’associació Muro Comerç i Serveis.  

  1. Amb la gestió de BONS COMERCIALS, campanyes d’àmbit comarcal, línies de subvencions per a la modernització i obertura de nous establiments, generant un comerç de proximitat.
  2. Obrirem les portes del comerç murer amb jornades festives per incentivar les compres a les nostres botigues i amb la remodelació dels carrers comercials.

SERVEIS MUNICIPALS

Millorarem els servicis de l’aigua, de recollida de la brossa i de la neteja dels carrers.

Facilitarem els tràmits burocràtics a les distintes entitats mureres per a rebre ajudes.

Revisarem periòdicament l’enllumenat públic.

Col·locarem més papereres en determinats llocs del poble.

PERSONAL

Treballarem per a millorar i ampliar l’atenció als nostres veïns i veïnes mitjançant la incorporació de personal per atendre tots els serveis municipals.

HISENDA

Crearem una línia del subvencions per a la rehabilitació de les vivendes situades al Centre Històric.

Crearem una línia d’ajudes per a atraure la instal·lació de comerços al Centre Històric.

Posarem en marxa un servei d’assessorament per a la gestió de les bonificacions i incentius fiscals existents per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum, Impost sobre construccions instal·lacions i obres.

2. Àrea d’Urbanisme.

Com és bandera en la nostra gestió des de fa uns quants anys, tenim molta cura de les venes i artèries del nostre poble i ens hi dediquem de manera especial, per això cuidarem com fins ara de les xarxes d’aigua i claveguerams de la vila de Muro. També hem tingut sempre la premissa de construir edificis amb contingut, és a dir, edificis vius i per a la gent. Aquesta és i serà la nostra filosofia, omplir de contingut tot allò edificat, com per exemple el nou Arxiu i Sala d’Exposicions Municipal, o els ja més coneguts Centre Social Matzem i Centre Cultural de la Vila. I si potser, construir altres edificis que amplien l’oferta d’espais socioculturals ja que els actuals estan saturats.

Els parcs i jardins sempre han estat prioritaris per al nostre col·lectiu, per tant, continuarem millorant les zones que tenim, eixamplant-les o creant-ne de noves allà on calga; és primordial per a Compromís humanitzar el poble i no hi ha més bona manera de fer-ho que amb l’adequació dels nostres parcs i jardins amb un disseny obert a la participació ciutadana.

Treballarem per a canalitzar el reg amb l’aigua reciclada del dipòsit que ja existeix a la nostra població.

Fomentarem un model de poble/ciutat centrat en els seus barris de manera equilibrada, accessible i amable.

Recuperarem les places emblemàtiques per a les persones, com a epicentre cívic de la vida comunitària.

Treballarem per aconseguir l’obertura del carrer duquessa d’Almodóvar possibilitant la Ronda Nord, d’una manera participada amb els propietaris i sempre al costat de la voluntat més consensuada.

Reurbanitzarem (ampliació de les voreres, facilitar el pas a persones amb dificultats de mobilitat, baixades de canals…) algunes zones del nostre poble que ens queden per conformar un Muro sa i fort des de la seua base, com per exemple els carrers Dr. Fleming, compositor Paco Esteve, Ausiàs March, Aitana i 9 d’Octubre.

Prolongarem el carrer Ausiàs March i millorarem els accessos al Col·legi Montcabrer.

Reubicarem les gateres a emplaçaments on la convivència amb els gats no perjudique als veïns.

Desenvoluparem l’àrea industrial entre Muro i Benàmer perquè siga comarcal per compartir despeses i així es puga dotar de sol públic industrial modern i adaptat al segle XXI, per a que les nostres empreses siguen més competitives.

Continuarem el projecte d’eliminació de les barreres arquitectòniques de Muro. Després de les portes d’obertura automàtica en tots els edificis municipals, continuarem un projecte per rebaixar les voreres per a una bona circulació de la gent amb problemes de mobilitat, persones amb carrets de bebès, de la compra o de gent major. La nostra prioritat és fer la vida als nostres ciutadans més accessible i còmoda.

Millorarem els accesos peatonals a l’Institut Serra Mariola, ampliant les voreres en els dos costats de la carretera de Setla.

Protegirem i ampliarem el pulmó verd del poble, el Parc Municipal El Batà, tenint en compte la participació ciutadana d’una manera vinculant.

Crearem un pla de mobilitat que integre els centres educatius i les pedanies de Turballos, Setla, L’Alquerieta i Benàmer.

Crearem programes de col·laboració públic-privada per a la construcció d’habitatges en règim de lloguer assequible en espais i parcel·les de titularitat municipal.

Reactivarem el centre urbà del poble, de forma que s’edifique en els solars buits, per a revitalitzar-lo, creant habitatges assequibles per a joves, amb la participació dels propietaris i els diferents programes de ajudes.

Estudiarem des de la participació amb les diferents associacions i veïnat la revitalització del Centre Històric.

Potenciarem els serveis públics de la mancomunitat del Alcoià-Comtat.

Millorarem i mantindrem en bon estat els camins rurals del terme.

3. Àrea de la Salut, Benestar Social, Polítiques Inclusives i Igualtat.

Treballarem pel voluntariat en Benestar Social per a la millora de l’atenció i benestar de la gent de Muro.

Programa “Muro Divers”: Integració de persones nouvingudes al nostre poble.

Programa Tràmits Administratius: Ajuda per a gent estrangera i gent major amb tràmits administratius a l’Ajuntament, ús d’ordinador…

Programa Coeducació: Coeducació sobre alimentació per a joves.   

Programa “Igualtat”: Tallers i jornades sobre igualtat entre homes i dones.      

Programa Integració Intercultural: Organitzar fires interculturals amb la gent nouvinguda per facilitar la seua inserció al poble.

Programa “Xarxa Intercultural”: Crear una xarxa de pobles-ciutats interculturals.

Programa “No estàs Sol-A”: Acompanyament gent major per a intercanviar coneixements i per a que no es senten soles.

Salut i Benestar: Posar en marxa campanyes publicitàries continues per enfortir i potenciar l’alimentació́ saludable i sostenible.

Estructurar tallers educatius perquè els escolars pugen aprendre els valors relacionats amb la sostenibilitat alimentaria i perquè adopten hàbits alimentaris saludables i que facen valdre els productes locals.

Treballarem per millorar les instal·lacions actuals del nostre Centre de Salut i millorar les dependències actuals.

4. Àrea de Residus, Neteja, Parcs i jardins, Medi Ambient i Benestar Animal.

Reactivarem les Jornades per a la Sostenibilitat i les activitats mediambientals durant tot l’any, tat i com venien fent-se fins al 2019, recuperant ser el referent comarcal.

Recuperarem el Taller d’Ocupació en l’especialitat Forestal perdut en aquesta legislatura.

Continuarem mantenint el Paratge Natural Municipal Font del Baladre-Fontanars-Riu d’Agres, alhora que es realitzaran activitats mediambientals de foment d’aquest entorn.

Recuperarem l’antiga casella del tren Xitxarra, a la falda de la Penya El Frare, com a punt d’informació del Parc Natural de la Serra Mariola.

Recolzarem la recuperació del Pont de Ferro per part del Consorci de la Via Verda Alcoi- Gandia.

Canviarem els vehicles municipals de combustió pels elèctrics per tal de fomentar aquest tipus d’energia sostenible per a la població.

Reprendrem el projecte de recuperació de l’àrea forestal de La Querola, tot i continuant treballant per fer-la més atractiva i declarar-la àrea recreativa i zona d’acampada sostenible.

Fomentarem el compostatge comunitari per als residus orgànics que generem als nostres domicilis, evitant així el transport i gestió posterior a les plantes de tractament, rebaixant així costos econòmics i mediambientals.

Recuperarem els contenidors soterrats per a la recollida dels residus urbans.

Ampliarem el numero de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a diversos llocs del municipi.

Crearem noves zones verdes i fomentarem les actuals. Mantindrem arbres i elements d’ús públic per a poder gaudir-los per part de tota la població.

Instal·larem bancs de descans a diversos llocs de la població i plantarem d’arbres d’ombra i/o ombratges.

Recuperarem i potenciarem el voluntariat mediambiental que s’havia fet fa uns anys, no només en matèria de prevenció d’incendis sinó també amb tasques de manteniment, neteja i repoblacions puntuals.

Garantirem la dignitat i el benestar animal. Continuarem amb els plans d’esterilització felina i l’atenció dels animals abandonats amb sacrifici zero, en col·laboració amb les associacions protectores d’animals i els veïns.

Instal·larem noves papereres per a la recollida d’excrements cobrint totes les zones de la població.

5. Cultura, Patrimoni, Arxiu, Educació i Política lingüística

Defensa del patrimoni cultural com a element d’identitat de la vila de Muro. Tenint com a objectius generals:

  1. Potenciar la difusió i el coneixement del patrimoni material i immaterial
  2. Identificar els elements que ens singularitzen com a poble i concretar-ne les accions de protecció i conservació
  3. Garantir la projecció exterior d’aquells elements patrimonials que tenen un atractiu especial i també de les activitats singulars.

Apostarem per la rehabilitació i pel foment a les ajudes al Centre Històric.

Intentarem recuperar per al Patrimoni Històric i Cultural del nostre poble l’edifici del Palau de la Senyoria.

Crearem una àrea tècnica estable, dintre de la regidoria de Cultura, interrelacionada amb els departaments de Turisme i Urbanisme, per a la gestió i difusió del patrimoni local.

Posarem en marxa un pla que permeta aprofitar les possibilitats que ofereix la “virtualització” per la difusió del patrimoni.

Incrementar la convicció en l’aposta per la Cultura, com a element identitari del municipi de Muro.

  • Crear ponts de relació estable entre l’àmbit de Cultura i el món educatiu local.
  • Treballar per aconseguir que Muro siga Capital Cultural Valenciana.
  • Recuperar el nom de Muro, com a nom original i identitari propi.
  • Assegurar la continuïtat i l’estabilitat de la programació cultural en totes les disciplines, evitant les discontinuïtats i apostant pels programes o cicles estables i sòlids.
  • Realitzar programacions culturals (teatre, cinema, música, …) pensades des de la diversitat i la intergeneracionalitat, tot oferint una programació per a diferents edats; tot dinamitzant la població.

Recuperarem els concursos de cartells per als esdeveniments més importants de la nostra població (Festes, Carnestoltes, Sol a Sol, Fireta, 9 d’octubre)

Elaborarem un pla de regeneració i revitalització dels arxius municipals, tot apostant per la implantació de l’arxiu electrònic, la digitalització dels fons documentals i la millora de l’atenció a la ciutadania.

Crearem el departament de gestió documental.

Recuperarem el Premi Internacional de Composició “Vila de Muro”.

Crearem d’un certamen o concurs literari, amb diferents modalitats que puga esdevindre en referent en el món literari.

Crearem uns fons filmogràfic i/o audiovisual amb el qual recuperar les sessions de Cinema obert o cinefòrum.

Aconseguirem que al municipi hi haja una oferta formativa que cobrisca les principals disciplines artístiques.

Programarem activitats formatives, divulgatives i mostres, tot tenint en compte la complementarietat comarcal.

Activitats formatives amb col·laboració amb les associacions del poble en l’àmbit de teatre, música, Dansa, arts plàstiques.

Reforçarem la programació cultural vinculada a la literatura i les animacions lectores, tot vinculant-la al Consell Lector i continuant apostant amb la idea del “Muro Pont de Lletres”.

Treballant en la normalització i normativització lingüística del valencià mitjançant l’aplicació de polítiques lingüístiques i l’oficina de promoció i ús del valencià (AVIVA).

Recuperarem la Festa Estellés.

Ampliarem i millorarem les infraestructures i espais culturals.

Ampliarem el suport a la promoció dels creadors locals i potenciar la Biblioteca com a nucli de trobada cultural. (estudiar Agència de Lectura).

Fomentarem els Convenis, tot revisant els requisits i crearem de línies de subvencions per a projectes culturals complementaris als Convenis.

Dinamitzarem el Consell de Cultura i els seus diferents sectors.

Treballarem la cultura indispensablement amb les associacions del nostre poble, reforçant i tenint en compte la programació de les mateixes com a base fonamental de Muro.

Establirem cooperacions amb altres municipis en matèria cultural i la mancomunitatde l’Alcoià Comtat.

EDUCACIÓ

Recuperarem les classes Municipals d’Anglés.

Apostem per la recuperació de tallers, cursos, jornades i conferències de formació per a menuts i majors, tot sumant i coordinant les iniciatives municipals del MuroEduca amb les de l’escola d’adults i els centres escolars.

El treball transversal de diferents àrees (Cultura, Educació, Joventut, Ocupació, Empresa, Gènere, …) és l’eina i la garantia per millorar la motivació, l’èxit escolar i les possibilitats de millorar el futur de la societat.

Continuarem amb els convenis amb les diferents universitats per dinamitzar l’aula universitària.

Col·laborarem activament amb totes les entitats culturals, esportives i educatives de Muro.

6. Àrea de Festes, Tradicions i Turisme

FESTES

Mantenirem i millorarem la Festa del Llibre com a tret identificatiu de la cultura murera.

Col·laborarem amb la Junta de Festes per a promoure la digitalització de l’Arxiu i Museu Fester.

Continuarem apostant per la Festa de Moros i Cristians, com a element vertebrador del municipi.

Millorarem i recolzarem la festivitat del Nadal i la Cavalcada de Reis.

Potenciarem i difondrem el Carnestoltes de Muro com una festa viva.

Recolzarem i consolidarem la festivitat del 9 d’Octubre.

TURISME

Fomentarem el turisme local i comarcal amb promoció d’espais, paratges, fires i festes fent un manteniment proactiu de l’accessibilitat, interpretació i senyalització dels recursos turístics.

Reactivarem l’oficina de turisme com a punt estratègic per a donar visibilitat de Muro, fent una millora dels recursos turístics. Accedint a ajudes, premis de població amb encant i festes.

Ampliarem el catàleg de visites guiades oficials, culturals, rutes de senderisme i cicloturisme.

Donarem continuïtat a la marca de les nostres comarques “Serra Mariola”, mitjançant pàgines web i xarxes socials, tot i promocionant la seua imatge turística i creant contingut viu i atractiu del sector agroalimentari i de serveis turístics

Crearem una àrea “camper” amb la finalitat de donar a conèixer el nostre entorn natural als viatgers alhora que es potencien aquests espais i contribuint al desenvolupament econòmic, social i turístic de la població.

Recuperarem la Fireta Gastronòmica fent-la més participativa, amb la creació de concursos gastronòmics populars, on els productes locals i comarcals siguen els protagonistes i el producte local siga la base fonamental de la mateixa.

TRADICIONS

Potenciarem i difondrem la fireta de sant Antoni en tots els àmbits.

Cooperarem amb les Festes del Santíssim (les danses de Palacio) amb tot allò que necessiten.

Promourem les fogueres de sant Josep per tal que esdevinguen un element identitari fort i no es perda aquesta tradició.

7. Àrea d’Esports, Joventut i Gent Major

ESPORTS

Esports com a base fonamental del dia a dia.

Crearem espais esport-salut a parcs i espais públics.

Dotarem de nous equipaments esportius en espais públics (taules de ping-pong, escacs…).

Implementarem un procediment de reserva d’instal·lacions mitjançant noves tecnologies (24×7).

Fomentarem l’esport escolar amb una reactivació de les Escoles Esportives Municipals.

Reactivarem esports com ara Escacs, Ciclisme, Atletisme, Voleibol, Handbol… amb la col·laboració dels Clubs Esportius respectius.

Desenvoluparem d’un Pla Director d’esports que contemple sòl dotacional per a noves infraestructures.

Adequarem de zones esportives a pedanies.

Projectarem una ampliació lògica i coherent del Poliesportiu amb la urbanització del seu voltant.

  • Construcció d’una pista d’Atletisme
  • Ampliació camps de Futbol 7
  • Tancament Pista Hoquei
  • Construcció Pista Futbet

Reactivarem el Convenis Esportius que han ajudat a l’expansió dels clubs esportius de Muro.

Recolzarem i potenciarem la Cursa de la Dona i la Pujada a la Penya el Frare com activitats esportives fonamentals del nostre poble.

Foto extreta del Facebook del Club Esportiu Les Llebres de Muro

Promocionarem les instal·lacions esportives entre la població jove, i facilitarem l’accés a grups de joves, entitats col·lectius per a desenvolupar activitats i projectes en elles.

Fomentarem plans d’igualtat en l’esport.

JOVENTUT

Donarem suport a la tasca del Consell de l’adolescència i la Joventut com a entitat representativa del teixit associatiu juvenil i canalitzadora de les necessitats, reivindicacions i inquietuds de les persones joves.

Tindrem a la gent Jove com pedra angular de tots els projectes del nostre poble, tenint en compte les seues inquietuds.

Reactivarem el Centre per a Joves.

Reobrirem el “Canyaret”.

Obrirem espais per als joves en pedanies.

Desenvoluparem una programació estable d’oci i temps lliure (Nits del Centre, Bus de la Festa…).

Propondrem la creació́ d’un Camp de Treball internacional a l’estiu per a joves de tota Europa amb tasques de voluntariat ambiental, la qual cosa fomentaria també l’intercanvi amb joves de la població i el comerç̧ local.

Recuperarem de la Ludoteca.

L’Ajuntament aplicarà l’interval fins els 31 anys com a edat de referència en l’elaboració de les polítiques de joventut.

Potenciarem alternatives d’habitatge accessible a totes les persones joves, i promourem opcions d’oci responsable i saludable.

GENT MAJOR

Obrirem les instal·lacions dels Jubilats amb unes condicions adequades als seus usuaris.

Subscriurem de convenis de col·laboració per a un desenvolupament d’activitats realitzades pels nostres majors i per a la nostra gent major.

Recuperarem pràctiques i sabers locals pel que fa a la gestió del territori i els seus recursos. Generar Bancs de sabers tradicionals (gastronòmics, agraris, etnològics, culturals…).

Crearem la “Xarxa Grandioses”, perque a cada municipi es posen en valor les dones majors de 60, amb tallers específics per a elles.

Donarem suport als projectes culturals adreçats a la gent gran que es duguen a terme en Centres d’Activitats per a Majors o en centres residencials.

8. Àrea de Seguretat viaria i ciutadana, Noves Tecnologies i Pedanies

SEGURETAT

Posarem il·luminació LED per les zones i barris més obscurs (Batà, Lloma, Institut, Alquerieta Jordà, CEIP Montcabrer… etc.)

Reforçarem la plantilla de policia local.

Implementarem el voluntariat del Centre d’Emergències i Protecció Civil.

Formarem al voluntariat per a la realització dels esdeveniments de la nostra població.

Recuperarem els cursos d’autodefensa dirigit a dones amb teoria i pràctica.

Recuperarem els Cursos de Primers Auxilis en els dos centres de la nostra vila, Cursos de Protecció Civil per als nous voluntaris i Simulacres per a posar en pràctica el Protocol d’Emergències Municipal.

Recuperarem els cursos de seguretat dirigits als comerciants.

Recuperarem els cursos de seguretat vial dels col·legis impartits per la policia local.

Crearem rutes segures per als centres educatius.

NOVES TECNOLOGIES

Posarem en marxa una aplicació per a mòbil per a la reserva d’espais públics, edificis o instal·lacions poliesportives.

Impartirem cursos de l’ús de la tecnologia per a la ciutadania.

Dotarem la Oficina de Registre amb tota classe de recursos digitals per a oferir un millor servei públic digital a la nostra ciutadania.

Posarem en marxa el registre digital presencial per a la gent que no tinga firma electrònica ni accés a les noves tecnologies.

PEDANIES

Reactivarem el centre social de Benàmer.

Crearem de centres socials a les pedanies de Turballos i Setla.

Crearem una agència de lectura itinerant a les pedanies.

Dinamitzarem culturalment les pedanies amb activitats.

Col·laborarem directament amb les associacions veïnals de les pedanies.

Reactivarem les assemblees anuals.

Millorarem amb il·luminació LED les pedanies.