És un fet constatat, contrastat i assumit per les diverses teories que expliquen la realitat de l’home com a fet social que, sense l’escriptura, no existiria cap mena de civilització. Ni tan sols la nostra. Allò “Es-Crit” és inherent a l’home. És la connotació de la seua existència, del seu bagatge, dels seus anhels. És l’arrel dels camins de l’home. El “Crit“, la seua meta: l’objectiu.
Amb el joc d’aquestes dues síl.labes, “Es-Crit”, plenes de significat en sí mateix, però també plenes de significat juntes; donem nom a la XVIII edició de la Festa del Llibre 2013: “Es-Crit”.
“És” constitueix l’afirmació més única i intrínseca de l’home. “Crit”, la seua manifestació més privada i desgarradora. Allò “escrit” ha sigut l’ essència d’aquestes XVIII edicions de la Festa del Llibre de Muro, constitueix l’essència d’aquesta edició; i pretén ésser l’essència permanent de futures edicions . “Es-Crit” ens submergeix en allò “escrit” pels autors que acudeixen aquest any a la Festa del Llibre de Muro amb la seua peculiar descripció narrativa d’uns fets sorgits del seu mòn imaginari, de les vivències llaurades i de l’experiència vital amb el “crit” de la seua veu més íntima. Potser cadascú de nosaltres, tenint com a mestra de cerimònies la Festa del Llibre, som uns privilegiats per escoltar aquest “crit” que no es més que la nuesa pública de l’autor.
En aquesta XVIII edició de la Festa del Llibre ens sentim especialment orgullosos d’haver pogut programar les conferències de dos autors de la nostra terra. El contestà Juan Francisco Ferràndiz i el murer Javier Gozálbez. Seguirem la setmana dedicada a la nostra peculiar Festa del Llibre amb un autor de culte per als amants de la literatura, Luis Garcia Montero; i posarem punt i final al cicle de conferències amb la coneguda periodista i novel.lista Carmen Posadas.
La primera conferència, que tindrà lloc a la Biblioteca Pública “Francesc de Paula Momblanch”de Muro, anirà a càrrec de Juan Francisco Ferrándiz. L’autor contestà ens ha fet viure en el seu llibre Las horas oscuras una fluida i brillant aventura de la narrativa històrica. L’obra, amb una sòlida estructura literària, ha estat publicada per l’editorial Grijalbo i s’ha convertit en un dels llibres més llegits de l’útim any, gràcies al boca-orella dels propis lectors.
Una molt especial i afectuosa menció ens mereix el segon autor que tindrem en aquesta XVIII edició de la Festa del Llibre: El murer Javier Gozálbez. Viatger per afició, vocació i, sobretot, devoció, Javier va arribar al món de la literatura documental quasi de forma circumstancial o, potser, obligat per certes eventualitats -que, en tot cas, li pertoca a ell la iniciativa de desgranar-les-, éssent acompanyat en aquest viatge literari per l’empenta incondicional de Dulce, la seua dona. Serà l’any 2007 quan, fruit de les esmentades circumstàncies, vegi la llum el seu primer llibre Etiopía: un rostro con tres miradas, amb l’autoria compartida per la pròpia Dulce. L’empremta que va deixar aquesta obra com a marc de referència de la extensa i
desconeguda Etiopia, durà a la publicació del llibre El Nilo Azul. Testimonio de un mundo olvidado de la mà de la prestigiosa editorial de viatges ALTAÏR.
L’ obra de Javier Gozálbez realitza un entrellaçat documental i literari de la geografia física, humana i cultural d’Etiopia i del Sudan que ens en proporcionarà una visió completa, i serà el marc indiscutible per a qualsevol que vullga apropar-se a aquesta terra única, extensa i desconeguda, que en un temps fou anomenada i coneguda com a bressol de reis.
Assagista i reconegut teòric de les lletres, Luis Garcia Montero, premi nacional de poesia el 1995, és un dels autors de culte entre els amants de la literatura. La veu íntima de l’autor es dilueix en les seues lletres per a esdevindre una veu col.lectiva, un element que veiem plenament reflectit en la seua última novel.la No me cuentes tu vida .
Tancant el cicle de conferències tenim a la periodista i novel.lista Carmen Posadas que, amb una extensa obra editorial, ens perfilarà les entranyes dels últims dies del Tzar de les Rússies vist per un ésser invisible com fou ún dels seus criats.
L’escriptura és el manantial que tothom duu dintre, sols limitat pel cos i la ment. “Es-Crit” és el vaixell que navega i que ens permet traspassar els límits del nostre embassament íntim i apropar-nos a la veu dels qui han materialitzat en lletres els anhels comuns a tothom.
Més informació a la web de l’Ajuntament de Muro.