PACTE DE GOVERN MUNICIPAL DE MURO
Reunits per una banda Vicent Molina, en representació de Compromís, i per una altra banda Saúl Serrano, en representació del PSPV PSOE de Muro,
MANIFESTEN
Que en les darreres eleccions municipals del 28 de maig cap formació política de les que es presentaven al municipi va obtenir majoria absoluta, per aquest motiu i per tal de garantir la governabilitat de l’administració municipal les organitzacions polítiques signants del present acorden establir un pacte de govern per al mandat 2023-2027.
Aquest 28 de maig les urnes a Muro han dit un cop més, que és una ciutat nítidament d’esquerres i progressista.
El resultat de les eleccions empeny aquestes opcions polítiques a impulsar el canvi profund que Muro i les seues pedanies d’Alquerieta Jordà, Benàmer, Setla i Turballos necessiten i a assumir la responsabilitat política indefugible de treballar conjuntament. Una tasca que només pot ser possible des de la generositat i la voluntat de servei, construint en comú un nou projecte per al poble i totes les seues persones.
Aquest acord es basarà de la següent manera:
PACTE
ÀMBIT D’ACCIÓ DE GOVERN
Després d’haver analitzat amb profunditat els programes electorals del PSOE Muro i Compromís i haver constatat les seues àmplies coincidències, s’establirà un Pla d’actuació, per als propers quatre anys, que fixarà les prioritats d’actuació i el temps d’execució aproximat, basat en els eixos següents:
Serveis públics
Impulsarem una política d’optimització dels recursos municipals disponibles, d’atenció burocràtica i simplificació de procediments.
Ampliarem els efectius de la policia local i adaptarem la plantilla a la normativa autonòmica.
Millorarem els servicis de l’aigua, recollida de la brossa, neteja i il·luminació dels carrers.
Crearem una línia d’ajudes per a regenerar el Centre Històric.
Urbanisme
Millorarem el manteniment dels carrers, camins, parcs i zones verdes de Muro.
Facilitarem tot tipus d’ajuda burocràtica per a les empreses que vulguen instal·lar-se a Muro.
Desenvoluparem l’àrea industrial entre Muro i Benàmer perquè siga comarcal per compartir despeses i així es puga dotar de sòl públic industrial modern i adaptat al segle XXI, perquè les nostres empreses siguen més competitives.
Estudiarem des de la participació amb les diferents associacions i veïnat la revitalització del Centre Històric.
Cultura
Mantindrem i millorarem la cavalcada de Reis, el Carnestoltes de Muro, les fogueres de Sant Josep, la Festa del Llibre, les festes de Moros i Cristians i la festivitat del 9 d’octubre com a tret identificatius de la cultura murera.
Potenciarem i difondrem la fireta de Sant Antoni i la Fireta gastronòmica en tots els àmbits.
Crearem una àrea tècnica estable, dintre de la regidoria de Cultura, interrelacionada amb la regidoria de Patrimoni, per a la gestió i difusió del patrimoni local.
Treballarem en la normalització i normativització lingüística del valencià mitjançant l’aplicació de polítiques lingüístiques i l’oficina de promoció i ús del valencià (AVIVA).
Reactivarem l’oficina de turisme com a punt estratègic per a donar visibilitat a Muro gràcies a una millora dels recursos turístics i a les ajudes, als premis de població i a les festes.
Economia
Fomentarem la comunicació entre associacions de comerç i empresaris amb l’Ajuntament i establirem una comunicació efectiva.
Es faran les inversions oportunes per a millorar les instal·lacions de La Mistera i modernitzar-les amb les ajudes de les institucions regionals.
Impulsarem l’economia verda, com per exemple l’autoproducció fotovoltaica amb la creació de cooperatives energètiques.
Fomentarem el sector agroalimentari i incentivarem la producció local per a la creació d’ocupació.
Esports i Joventut
Projectarem una ampliació lògica i coherent del Poliesportiu amb la urbanització del seu voltant. Millorant les instal·lacions esportives per tal de transformar-les en ciutat esportiva.
Fomentarem l’esport a l’aire lliure i potenciarem les rutes i proves esportives al voltant del poble i les pedanies.
Donarem suport a la tasca del Consell de l’adolescència i la Joventut com a òrgan representatiu del teixit associatiu juvenil i canalitzador de les necessitats, reivindicacions i inquietuds de les persones joves.
Farem possible que la figura del tècnic de joventut siga una realitat. Dotarem una programació estable d’activitats d’oci per als joves. Reobrirem la ludoteca, el centre per a joves i el canyaret.
Medi ambient
Col·laborarem amb les associacions protectores d’animals i ecologistes.
Desenvoluparem campanyes perquè tots els gossos i gats compten amb el xip obligatori, per al seu benestar i lluita contra l’abandó i el maltractament animal.
Continuarem mantenint el Paratge Natural Municipal Font del Baladre-Fontanars-Riu d’Agres, alhora que es realitzaran activitats mediambientals de foment d’aquest entorn.
Ampliarem el número de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a diversos llocs del municipi.
ÀMBIT DE RESPONSABILITATS
El nou govern que sorgeix de l’aplicació d’aquest acord de govern, implica compartir les responsabilitats de govern per part dels dos grups signants.
De comú acord, s’estableix un organigrama que té per objectius dotar al poble d’un Govern municipal estable i eficient per donar l’impuls que Muro necessita i per millorar els serveis a la ciutadania.
S’acompanya com “ANNEX 1” l’organigrama on constarà la distribució de les àrees de responsabilitat i l’àmbit que abasteixen.
S’acompanya com “ANNEX 2” el detall en algunes competències transversals.
S’acompanya com “ANNEX 3” la distribució del òrgans col·legiats.
Tots els regidors electes de les formacions signants del pacte donaran el seu vot a Vicent Molina Perona, de la formació política Compromís, en la sessió d’elecció de l’alcalde del dia 17 de juny de 2023.
La Junta de Govern Local (2023-2027) estarà integrada per cinc membres: l’alcalde, i quatre membres distribuïts de la manera següent: dos membres del PSOE Muro i dos membres de Compromís.
Les tinències d’alcaldia seran atorgades de la manera següent:
- 1r Tinent d’alcaldia: Saúl Serrano (PSPV – PSOE)
- 2n Tinent d’alcaldia: Rebeca Pérez (Compromís)
- 3r Tinent d’alcaldia: Èlia Calbo (PSPV – PSOE)
- 4t Tinent d’alcaldia: Sergi Silvestre (Compromís)
S’acorda generar una estructura de comunicació per part de les parts, que més endavant ja es consensuarà.
Els dos partits que fan el pacte en aquest document acorden poder nombrar i crear la figura de secretari de grup, per a cadascun d’ells, per a la qual proposaran a algun candidat quan desitgen nombrar-lo.
En aquells casos en els quals l’Ajuntament participe en òrgans supramunicipals caldrà garantir la representació d’ambdues parts en la manera que es determine segons el nombre de representants municipals.
Els acords de govern es prendran per unanimitat. Pel que fa a qüestions que no afecten estrictament la vida municipal hi haurà llibertat de vot.
DOTACIÓ ECONÒMICA DE LES ÀREES DE RESPONSABILITAT
S’acorda que estaran alliberats al 100% un representant de cada formació política i la resta de regidors un 50%.
ORGANITZACIÓ TEMPORAL DELS PLENARIS
S’acorda que els plenaris ordinaris seran dijous i que tindran una periodicitat bimensual. Es crearà una estructura de comissions informatives, per tal d’evitar una durada excessiva dels plenaris i d’haver de convocar plenaris extraordinaris molt sovint.
Pel que fa als plenaris extraordinaris podran convocar-se segons indica la normativa vigent per la que guia l’ajuntament.
VIGÈNCIA DEL PACTE
La vigència d’aquest Pacte de Govern s’estableix per a tot el mandat municipal, i es considerarà sense efecte en el moment en què algun dels dos grups municipals que el conformen decidisca apartar-se’n.
ANNEX 1: ORGANIGRAMA DE RESPONSABILITATS
Vicent Molina Perona (Compromís)
- Alcaldia
- Urbanisme
- Personal
- Contractació
- Seguretat viària i ciutadana
Saúl Serrano (PSOE)
- Esports
- Hisenda
- Promoció econòmica
Elia Calbo (PSOE)
- Cultura
- Educació
- Tradicions
- Biblioteca
- Política lingüística
Rebeca Pérez Ruiz (Compromís)
- Salut
- Benestar social
- Polítiques inclusives i igualtat
- Gent major
Sergi Silvestre Pérez (Compromís)
- Patrimoni i Arxius
- Memòria democràtica
- Pedanies
- Joventut
- Participació ciutadana
- Infraestructures culturals
- Associacionisme cultural
- Comunicació
Carol Ivañez López (Compromís)
- Turisme
- Medi ambient
- Transició ecològica
- Benestar animal
- Noves tecnologies
Sara Beneyto Pascual (Compromís)
- Festes
- Residus sòlids
- Neteja
- Parcs i jardins
ANNEX 2: DETALL COMPETÈNCIES TRANSVERSALS
COMPROMÍS PER MURO
REGIDORIA DE PATRIMONI, ARXIUS, MEMÒRIA DEMOCRÀTICA, PEDANIES, JOVENTUT, PARTICIPACIÓ CIUTADANA, INFRAESTRUCTURES I ASSOCIACIONISME CULTURAL.
Arxius (històric, administratiu i electrònic), Fototeca i Col·lecció Museogràfica Municipal.
Patrimoni Cultural: patrimoni històric-artístic, patrimoni immaterial, patrimoni bibliogràfic, patrimoni paisatgístic, patrimoni industrial, patrimoni etnològic, béns i espais protegits, jaciments i zones arqueològiques, BIC’s, BRL… *Pel que fa a la recuperació dels Premi Internacional de composició Vila de Muro, com també a la creació del concurs literari per a adults o el premi de composició Poble de Muro, el regidor de patrimoni participarà de l’organització i del comitè instructor, juntament amb la regidora de cultura (que no del jurat, que haurà de recaure amb especialistes). De la mateixa manera es procedirà amb els concursos de cartells o betlems. Les bases s’elaboraran per part dels tècnics corresponents.
Infraestructures i espais culturals (espais expositius, museus, arxiu, centre cultural, Casa de Ferro, Caixetes…): gestió dels espais culturals (manteniment, subministraments, millora d’instal·lacions, reserva d’ús i autoritzacions – s’acordarà i gestionarà de forma coordinada amb la regidoria de Cultura i amb la de Festes, després d’establir les activitats fixes anuals pròpies de la població i proposades per les associacions culturals, socials i esportives dintre de la seua programació fixa. La resta d’activitats es programaran, de forma coordinada amb la regidoria de Cultura, a proposta d’aquesta, segons el programa dissenyat en el Pla Estratègic de Cultura, les activitats procedents de la Diputació d’Alacant, l’Institut Valencià de Cultura, o qualsevol altra de les regidories; i sempre tenint en compte, prèviament, el calendari fixe de la població i de les associacions, que caldrà tenir-lo enllestit durant el mes d’octubre/novembre de l’any anterior amb l’objectiu que les regidories puguen elaborar la seua programació, com també que les associacions puguen sol·licitar l’ús dels espais).
Memòria Democràtica
Foment de la industria cultural, la rehabilitació del centre històric i l’associacionisme cultural (ajudes, subvencions i convenis): gestió de les ajudes, subvencions i convenis destinades a la dinamització i foment de la industria cultural, la rehabilitació i regeneració del centre històric de la vila de Muro, com també de l’associacionisme cultural.
Participació Ciutadana:
- Associacionisme Esportiu (Clubs i Junta Municipal d’Esports: gestió d’ajudes, subvencions i programació i activitats esportives, com les escoles municipals d’esports: Saúl Serrano – PSOE)
- Pressupostos Participatius: comissió interdepartamental. Gestió conjunta mitjançant el Consell de Participació Ciutadana, encapçalat i presidit pel regidor de participació ciutadana (Compromís per Muro)
- Associacionisme Cultural (La regidoria de participació ciutadana s’encarregarà del contacte amb les entitats i associacions per detallar els termes, reserves dels espais culturals i concretar les activitats anuals, la producció pròpia de les associacions i els termes i signatura dels convenis: aquesta gestió serà per a Compromís per Muro (regidor de participació ciutadana). Tot allò tractat, es treballarà prèviament i es comunicarà a la regidora de Cultura en les reunions de coordinació setmanals entre ambdós regidories per tal que puga, una vegada assabentada, coordinar i establir la programació cultural pròpia de l’ajuntament pel que fa a: animacions lectores, cinefòrums, cinema, actuacions musicals, espectacles de dansa, arts escèniques, conferències, presentacions i qualsevol altra activitat cultural. Per altra banda, es podrà convocar i fer ús de les diferents sectorials de cultura que contempla el reglament de participació ciutadana. Les sectorials de cultura (Arts Escèniques, Dansa, Arts Plàstiques, Consell Lector, etc) comptaran amb representants de tots els partits polítics i estaran presidides per la regidora de Cultura (Elia Calbo – PSOE). Per altra banda, la sectorial de Patrimoni Cultural estarà presidida pel regidor de Patrimoni (Compromís per Muro). El regidor de participació ciutadana mantindrà el contacte amb l’associacionisme cultural amb l’objectiu de definir la producció fixa i pròpia de cada associació (o la producció delegada per l’ajuntament – que haurà de fer-se constar anualment en la memòria i en la programació de l’associació, acordant-se en les reunions entre les parts -) i que haurà de quedar concretada al conveni. També el regidor de participació ciutadana procurarà, juntament amb el tècnic que se li assigne, establir les condicions dels convenis i mantenir actualitzades anualment les dades de l’associació (com també les memòries, pressupostos i anuals que s’han de presentar en el registre d’associacions. Un compromís ferm del regidor de participació ciutadana serà procurar que el tècnic assignat mantinga informades a les associacions de totes les convocatòries públiques de subvencions publicades per qualsevol Institució o Organisme municipal o supramunicipal). Una vegada signat el conveni i actualitzada la documentació, l’encarregada de coordinar-se amb les associacions per dur a terme els esdeveniments (o activitats) i executar els acords signats en el Conveni serà la regidora de Cultura, qui es coordinarà amb les associacions per concretar horaris, definir formats, organitzar l’activitat, facilitar els recursos materials o personals, etcètera, que les associacions sol·liciten o necessiten (prèviament se’ls haurà confirmat pel regidor de ciutadana – que haurà treballat el calendari, programació fixa anual i ús de les instal·lacions amb la regidoria de Cultura i altres delegats) l’autorització de l’espai i la data de les activitats fixes, tot notificant-se i gestionant-se els tràmits pel tècnic corresponent.
- Agermanament: comissió integrada per totes i tots els representants polítics, amb els tècnics corresponents. Presidida pel regidor de participació ciutadana (Compromís per Muro).
- Consell Lector: com s’ha comentat, estarà presidit per la regidora de Cultura, i en absència d’aquesta, el regidor de Patrimoni, i integrat pels representats designats de cada partit polític més els agents socials i educatius corresponents, com en la resta de comissions o sectorials.
- La resta de comissions o sectorials que s’hagen d’establir o crear, s’acordarà la presidència i la composició de les mateixes segons el reglament de participació ciutadana i el diàleg lògic i coherent.
- Consell Escolar Municipal i altres òrgans col·legiats educatius, com ara Bracal, Montcabrer o IES Serra Mariola, la representació anirà a càrrec de la regidora de Cultura, Educació i Política
Pedanies (gestionarà les inversions, el manteniment, els serveis municipals, la il·luminació, les festes i les activitats culturals, com també qualsevol servei que els siga necessari per a les pedanies i serà enllaç amb els alcaldes o les alcaldesses pedànies (i les associacions de veïns). Caldrà crear una comissió interdisciplinar, tan a nivell tècnic com polític mitjançant la qual es coordinen totes aquestes accions i serveis. S’empraran les reunions de l’equip de govern per coordinar i consensuar les inversions d’aquesta àrea).
Joventut (totes les competències vinculades a aquesta àrea, com ara el CLIA, el Centre per a Joves, el Canyaret, la Ludoteca, etcètera)
PSOE MURO
REGIDORIA D’EDUCACIÓ, POLÍTICA LINGÜISTICA, TRADICIONS, BIBLIOTECA I PROGRAMACIÓ / ACTIVITATS CULTURALS.
Biblioteca: animacions lectores per a infants, adolescents i adults, Festa del Llibre, agència de lectura, club de lectura, increment bibliogràfic, formació d’usuaris, dinamització lectora, digitalització, biblioteca digital, espais lectors, rutes literàries, punts d’intercanvi bibliogràfic, el raconet del mercat, etcètera.
Tradicions: Fireta de Sant Antoni (treball interdepartamental amb turisme, patrimoni i associacionisme cultural, sense oblidar el delegat de comunicació i premsa), Nadal (treball interdisciplinar amb promoció econòmica; entre les activitats caldrà dinamitzar activitats com ara el taller betlems), Reis, Danses, Setmana Santa, Aurora, 9 d’octubre (en coordinació amb esports) i Fogueres de Sant Josep. Caldrà coordinar-se amb les diferents àrees per gestionar els serveis oportuns i necessaris.
Programació cultural: una vegada definida la programació estable i fixa, definir i elaborar la programació cultural pròpia d’arts escèniques, arts plàstiques, dansa, música, cinema, etcètera, d’acord al pressupost d’activitats culturals i segons el programa i objectius que s’establisquen per la regidoria de Cultura.
Cal tenir en compte:
- Creació premi literari (complementari a l’existent dintre de la Festa del Llibre destinat a l’alumnat).
- Recuperació del Premi Internacional de Composició Vila de Muro (bianual) – juntament amb la Unió Musical de Muro.
- Premi de composició Poble de Muro (bianual) – juntament amb la Xafigà, i alternant amb el de música de banda (i el lliurament en l’acte principal de la fireta de Sant Antoni, que bianualment alternen Xafigà i Baladre).
Política lingüística: normalització i normativització; revisió i correcció de llibres, fullets, tríptics, cartelleria; realització de campanyes de conscienciació, de difusió, de rotul·lació d’establiments, espais públics…; creació dels premis 9 d’octubre; recuperació de la Festa Estellés; traducció de la documentació administrativa i de qualsevol altre tipus, tant a nivell intern com extern de l’ajuntament; revisió i correcció de les publicacions a les xarxes socials de l’ajuntament, com també qualsevol tipus de comunicació, notícia, publicació que haja de ser emesa de forma oficial o extraoficial, etcètera… de qualsevol àrea o departament. Fer complir i aplicar el reglament de normalització i promoció lingüística de l’ajuntament.
Educació: FPA, Tallers de formació, associacionisme educatiu (AMPES: Bracal, Montcabrer, IES, FPA), Escoletes, Escola d’Estiu, Escola de Tardor, Escola de Nadal, Escola Matinera, Classes Extraescolars, Consell Escolar Municipal, Classes Municipals d’Anglès, enllaç amb l’Escola Oficial d’Idiomes (treballar per aconseguir aula), Seu Universitària (activitats formatives i activitats culturals), Infraestructures Educatives (manteniment i millora), Pla Edificant, Programes MuroEduca, Formació (tallers d’ocupació – formació acadèmica -), matrícules escolars, suport Xarxa Llibres, etcètera.
COMPROMISOS PER PART D’AMBDÓS SOCIS DE GOVERN
Mantenir una reunió setmanal de coordinació i treball de l’Àrea de Cultura i Patrimoni i Associacionisme Cultural, que tindrà lloc entre els responsables polítics de la regidoria de Cultura i la regidoria de Patrimoni en la què es coordinen els treballs i gestió d’ambdues regidories, sobretot relacionat amb el Pla Estratègic de Cultura i d’Infraestructures Culturals, els objectius comuns del programa d’ambdós formacions polítiques (com ara assolir la Capitalitat Cultural Valenciana, la signatura d’un Conveni amb l’Institut Valencià de Cultura o amb la Filmoteca Valenciana, entre d’altres), el desenvolupament de l’Agenda 2030 de Cultura, la realització i conformació d’una programació cultural anual estable i conjunta (tenint en compte l’activitat de l’associacionisme, les activitats pròpies del municipi, com també les pròpies de la regidoria de Cultura, com també de la regidoria de Patrimoni; i tot quadrant açò amb les activitats de les restants regidories que generen activitat. Aquesta premissa caldrà ajustar els usos, esdeveniments i activitats, de forma coordinada, i prioritzant l’activitat fixa i estable, tot adaptant-se a les infraestructures i espais culturals existents).
Una de les prioritats serà treballar, confeccionar i dur a terme l’execució d’un Pla Estratègic Cultural, els objectius i línies estratègiques del qual s’establiran de forma coordinada per ambdós representants polítics (Cultura i Patrimoni), tot seguint els respectius programes i amb l’assessorament i suport dels tècnics competents.
En tot moment es procurarà l’aplicació dels ODS i el seguiment de les directrius marcades per l’Agenda 2030 de Cultura i les Ciutats Culturals.
ANNEX 3: ÒRGANS COL·LEGIATS
CONSORCI PROVINCIAL SERVEI PREVENCIO I EXTINCIO D’INCENDIS I SALVAMENT D’ALACANT.
- Sergi Silvestre
- Vocal: Saúl Serrano
CONSORCI RESIDUS ZONA XIV
- Sara Beneyto
- Vocal: Saúl Serrano
CONSORCI VIA VERDA SERPIS
- Carol Ivañez (suplent: Vicent Molina)
MANCOMUNITAT FONT DE LA PEDRA
- Vicent Molina
- Saúl Serrano
MANCOMUNITAT ALCOIÀ-COMTAT
- Vicent Molina
- Saúl Serrano
JUNTA DE FESTES
- Sara Beneyto
JUNTA RECTORA PARC NATURAL SERRA MARIOLA
- Carol Ivañez
CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL
- Elia Calbo (suplent: Sergi Silvestre)
CONSELL ESCOLAR CEIP BRACAL
- Elia Calbo (suplent: Sergi Silvestre)
CONSELL ESCOLAR CEIP MONTCABRER
- Elia Calbo (suplent: Sergi Silvestre)
CONSELL ESCOLAR IES SERRA MARIOLA
- Elia Calbo (suplent: Sergi Silvestre)
FUNDACIÓ CASA BENEFICIENCIA
- Vicent Molina
ASSOCIACIÓ DEL CENTRE 3 EDAT CASA MUNICIPAL DEL JUBILAT
- Rebeca Pérez
FONS VALENCIA SOLIDARITAT
- Rebeca Pérez
JUNTA MUNICIPAL D’ESPORTS
- President: Vicent Molina
- Vice-president: Saul Serrano
- Vocal: Carol Ivañez (Compromís)
CONSELL PARTICIPACIÓ CIUTADANA
- President: Sergi Silvestre
- Vocal 1: Rebeca Pérez (Compromís)
- Vocal 2: Èlia Calbo
CONSELL AGRARI MUNICIPAL
- President: Vicent Molina
- Vocal Sergi Silvestre (Compromís)
CONSELL PARTICIPACIÓ PARATGE NATURAL MUNICIPAL FONT DEL BALADRE-FONTANARS-RIU D’AGRES
- Carol Ivañez (suplent: Sara Beneyto)
CONSELL LECTOR
- Elia Calbo
- Vocal: Sergi Silvestre (Compromís)
CONSELL DE PATRIMONI
- Sergi Silvestre
CONSELL DE JOVENTUT
- Sergi Silvestre