La productora valenciana ON AIR finalitza estos dies el rodatge d’un curtmetratge documental sobre la vida del músic Francisco Esteve i la seua dona, la cantant Lia Delby. Vora una desena de testimonis, entre familiars, amics i experts musicòlegs, posen en relleu el tarannà i el talent del músic murer, i la seua influència en el món de la música festera. La Caixa Negra està dirigit per José Carlos Díaz, qui també ha escrit el guió amb Francesc Picó.

El documental part d’un fet fictici però basat en una experiència del director mateix: la troballa casual a un mercadet de València d’una caixa plena de fotografies familiars. Este fet servirà a la narradora, l’actriu Sara Vallés, per a endinsar-se en la vida i obra d’uns dels músics més prolífics compositors de música festera.

Francisco Esteve i la seua dona, la cantant Lia Delby, foren l’ànima de l’orquestra Los Chicos de España, que a meitat del segle vint actuaren en les més selectes sales de festa d’Europa i Orient. Ja de nou en València, amb Lia Delby retirada, Francisco Esteve potencia la seua faceta de compositor amb pas-dobles, marxes mores i valsos. Tot alternant la seua feina diària a l’orquestra de la sala de festes Los Molinos amb la seua activa relació amb la Unió Musical de Muro.

El documental compta amb la col·laboració de la productora alcoiana Visual Producciones i la Unió Musical de Muro. Està realitzat per Xavier Cortés i produït per Paula Cervera. La seua estrena està prevista per al mes de febrer.