Sobre la base d’una sentència del Suprem, els terrenys podrien tornar a ser rústics tenint menor tributació

El problema de l’Almoroig i l’Arpella queda en mans de Cristóbal Montoro. Així queda de moment el trencaclosques de l’Almoroig i l’Arpella després d’una moció conjunta presentada en l’últim ple de Muro abans de les vacances, que insta al Cadastre a canviar la catalogació dels terrenys de l’Almoroig i l’Arpella, perquè aquests passen d’urbanitzables a rústics.

La moció va ser presentada conjuntament per tots els grups del consistori. La proposició va ser llegida per l’edil Francesc Valls, d’Esquerra Unida, qui va afirmar que l’objectiu de la petició “és rebaixar el valor fiscal” dels terrenys als seus propietaris. La petició de l’Ajuntament s’empara en una sentència del Tribunal Suprem sobre un conflicte de la mateixa índole a Extremadura.

La sentència de l’alt tribunal esgrimia que qualsevol sòl catalogat com a urbanitzable en el qual no hi haguera hagut cap tipus d’actuació urbanística durant quatre anys podia ser catalogat de nou com a rústic.

D’acceptar-se el nou criteri de catalogació dels sòls, milers de municipis es veurien afectats, segons ha indicat l’alcalde de Muro, Rafa Climent. La petició a l’organisme d’Hisenda, prové de les queixes dels veïns de les zones de l’Arpella i l’Almoroig per l’excessiva càrrega fiscal que havien de suportar en ser valorats els seus sòls com a urbanitzables. Malgrat que la moció va ser presentada de forma unànime, va haver-hi un enfrontament dialèctic entre Compromís i el PP.