Article d’opinió de Vicent Català, secretari local de Compromís per Muro.

Alguna gent s’ha unit a la candidatura de Podemos pensant que es tractava d’un projecte participatiu i democràtic, que es diferenciava d’altres organitzacions de l’esquerra.

Un projecte personalista, a la talla del seu candidat, en unes primàries de dubtosa transparència. Un projecte vinculat a Público amb un missatge populista i on l’únic programa és el perfil del seu candidat, Pablo Iglesias.

L’altre dia em van preguntar la diferència entre Podemos i la Primavera Europea (la coalició formada per la Coalició Compromís, EQUO, la Chunta Aragonesista i altres formacions). La resposta és fàcil. La Primavera Europea ja ha pogut.

Molts regidors a diferents Ajuntaments de l’Estat, Diputats a les Corts Valencianes i al Congrés dels Diputats a Madrid, i el més difícil en aquests moments i allò que tindria que ser el més normal, cap imputat. Persones properes, que hem mirat i mirem als ulls de la nostra gent i que tenim i hem tingut com a primera i única prioritat el seu benestar i la felicitat de tots els dies.

Hem gestionat, amb errors i amb encerts però amb la ferma voluntat de servir a i no de servir-se de. Eixa és la manera de treballar de la Coalició Compromís i de la Primavera Europea i dels partits i plataformes que l’integren. És cert, hem pogut canviar les coses allà on hem estat gestionant i Muro, Tavernes, Burjassot (ciutat on és alcalde el candidat de la Primavera Europea, Jordi Sebastià) com tants altres pobles, són un bon exemple.

Per tot això volem representar a Brussel·les els interessos directes dels ciutadans i ciutadanes i canviar el rumb d’esta Europa monocolor per a que les institucions tornen a estar al servei de les persones.

La nostra voluntat és portar els problemes de les persones a les institucions europees, ja que el nostre programa global es nodreix precisament d’estes qüestions locals que són les que afecten de manera més directa a la ciutadania, un fet que els eurodiputats de PP i PSOE han oblidat durant esta legislatura.

Treballarem per les persones, per la dignitat dels habitants dels països membres de la Unió, per assolir una major participació ciutadana, per un parlament europeu amb major autonomia, per acabar amb esta cessió a la troika de la sobirania popular i per posar en marxa un procés constituent que recupere una Europa de les persones.

La Primavera Europea som una coalició profundament pro europeista i el nostre repte és il·lusionar a qui no els agrada la direcció que ha pres Europa. Volem reinventar Europa des de la solidaritat, l’ecologia i la democràcia. Hem d’assaltar les institucions europees i posar-les al servei de la ciutadania.

No som franctiradors, ni estem sols, sinó que ens ajuntarem amb el quart grup europeu, l’ALE-Verds.

És inevitable que es llegisca en una clau que va més enllà d’Europa i per a Compromís és fonamental que vaja bé perquè ens poden donar molt pes per al 2015. A més, si Primavera Europea funciona, a nivell estatal estarem donant un toc d’atenció als partits majoritaris, en el sentit que hi ha altres formes de fer política.

La radicalitat democràtica i l’ecologia política són la base d’un projecte amb el qual anem a ser la sorpresa i el “vot útil” d’aquests comicis.

No volem una Europa que retalla drets i que té un dèficit democràtic i una corrupció galopant, el cost social anual és de 140.000 milions d’euros l’any, més que el pressupost europeu.

Si aconseguim representació al Parlament Europeu tanquem el cercle de tindre representants en totes les institucions (municipal, autonòmica, estatal i europea) una fita que és més possible que mai.

Tenim motius per recuperar Europa i canviar les institucions per posar-les a treballar al servei de les persones, i fer fora la colla de lladres que ens han robat el diners, la il·lusió i el futur.

Per tot això, des de l’experiència de la gestió, des del Compromís de servir a i no de servir-se de, el proper diumenge 25 de Maig, indigna’t, participa, no et quedes a casa i digues la teua. De que et val queixar-te si quan és l’hora del canvi no participes?

Jo ho tinc clar, i tu?