Baix el nom ‘1915-2015 Paco Esteve un músic de Muro’, la Unió Musical de Muro conjuntament amb l’Ajuntament d’aquesta localitat han organitzat un seguit d’activitats per homenatjar al mestre i compositor murer Francisco Esteve Pastor.

El regidor de cultura Àlex Llopis ha destacat que han presentat l’acte en aquesta data prèvia a les festes de Muro, per dos motius, “perquè Paco Esteve es va fer famós per les seues composicions per a la festa, i a més els primers actes coincidiran amb les festes”.

Soraya Sanchis, presidenta de la Unió Musical de Muro, ha explicat tots els actes, que començaran amb el concert de festes el proper 3 maig, on tota la segona part estarà dedicada al compositor murer. En la vespra de festes totes les bandes participants en la desfilada interpretaran un pasdoble de Paco Esteve, serà el 9 de maig.

Els actes seguiran el 8 d’octubre, amb una conferència titulada “vida i obra de Paco Esteve”, a càrrec de José Rafael Pascual Vilaplana i Elia Gozálbez Esteve. El 5 de desembre hi haurà una taula rodona a càrrec del tribunal del Concurs de Composició Vila de Muro.

Ja al 2015, els primers actes estaran dins de la Fireta de Sant Antoni, el 16 de gener hi haurà una conferència a càrrec de Frederic Oriola i Rafael García Vidal. El 17 hi haurà una exposició fotogràfica.

La Unió Musical de Muro ha gravat un CD que serà presentat a Alacant al ADDA el 29 de març, prèviament a Muro, el 28 de febrer es realitzarà un concert de presentació del concert i es col·locarà una placa en la casa on va nàixer Esteve.

El 2 de maig de 2015, al concert de festes, participaran els distints directors de la Unió Musical de Muro que han hagut als darrers anys.

El mestre Esteve va ser conegut per la música de festes, però també va composar música lleugera, per donar-la a conèixer es realitzarà un concert. Els actes acabaran amb un concert itinerari de cloenda el 19 de setembre, que es situarà a les zones emblemàtiques com la penya el Frare o la Plana de Muro.

Elia Gozálbez Esteve, familiar de Paco Esteve i membre de l’Associació d’Història el Almoroig de Muro, ha recordat el caràcter d’Esteve, “era un amant de Muro, el seu poble i tot i que per faena no podia viure ací, sempre recordava a tots que ell era de Muro”.

Per últim, el director de la banda, Rafael García Vidal, ha parlat de la part musical de l’autor, destacant “la seua extensa producció, una quantitat molt important, quan veus les partitures et sorprens moltíssim per la qualitat que té”.

Paco Esteve es conegut per ser l’autor entre d’altres peces, “La Penya el Frare”, “A Mi Muro”, “Brisas de Mariola”, “Juanjo”, “Homenaje”, “Entre Moros va la cosa” o “Ben-Amer”.